در سال های اخیر، دریاچه نمک و دشت های اطراف قم به دلیل خشکسالی و کمبود منابع آبی به شدت آسیب پذیر و به کانون نفوذ گرد و غبار تبدیل شده است که برای جلوگیری از نفوذ این پدیده شوم به داخل شهر باید حقابه های مورد نیاز آن ها تامین شود.
سرپرست استانداری قم گفت: لازم است کارگروه ویژهای برای مقابله با گردوغبار در استان تشکیلشده و موضوع خشکسالی و قطع حقابههای زیستمحیطی دریاچه نمک و دشت مسیله با جدیت پیگیری شود.
مدیرکل هواشناسی استان قم از جایگاه خوب بارشهای روزهای اخیر در قم خبر داد و گفت: متوسط بارشها در قم ۶۲،۵ درصد افزایش یافته در حالی که متوسط کشوری ۷۲،۵ درصد است.
دریاچه نمک قم با وجود خشک شدن بسیاری از نقاط آن، هنوز نفس می کشد اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، برای ادامه حیات خود به تنفس مصنوعی که همان تخصیص یافتن حقابه های زیست محیطی است، نیاز دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست قم با انتقاد از نبود اراده قوی برای احیای دریاچه نمک گفت: با ادامه روند کنونی، این دریاچه کانون اصلی گرد و غبار با ذرات نمکی در جوار پایتخت و در نزدیکی کانون های بزرگ جمعیتی مرکز کشور خواهد شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم گفت: اگر سطح اکوسیستم دریاچه نمک دستکاری شود و رطوبت آن تبخیر شود این بخش مستعد جا به جایی و ریزگرد نمکی خواهد بود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم از شناسایی ۵ نوع فلز در دریاچه نمک قم خبر داد و گفت: تاکنون بیش از ۵۴ میلیون تن ذخیره منیزیم در دریاچه شناسایی شده است.
استاندار قم گفت:خشک شدن دریاچه نمک قم حدود ۲۵ درصد مردم کشور را تحت تأثیر قرار میدهد؛ همچنین درگیر ریزگردهای نمکی خواهیم شد که بسیار بدتر از ریزگردهای خاکی است، به همین دلیل اولویت نخست ما باید احیا و حفظ دریاچه باشد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم گفت: اگرچه دریاچه نمک بین چند استان سمنان، اصفهان و قم مشترک است، اما مدیریت بهره برداری از آن به استان قم واگذار شده است، اما راه دسترسی از قم به سمت دریاچه نمک نداریم و ایجاد چنین راه دسترسی ضروری است.
حفظ دریاچه نمک که در دهه های گذشته از طریق رودخانه های کرج، جاجرود، شور، قمرود و قره چای کاملا پرآب بوده است، اکنون با قطع حقابه ها، خشکسالی مستمر و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی، به یکی از مهمترین دغدغه های دوستداران محیط زیست در قم تبدیل شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت قم، گفت: این استان با وجود وسعت کم به دلیل داشتن 2 هزار و 380 واحد تولیدی و ایجاد اشتغال برای 53 هزار تن در این بخش، چهاردهمین استان کشور در حوزه صنعت است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان قم گفت: هنوز سهم هر استان از حوضه آبريز درياچه نمك بين استانهای تهران، اصفهان، سمنان، قم و مركزي تعیین نشده است.
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: موضوع بحران دریاچه نمک قم میتواند در ستاد ملی احیای تالابهای کشور مطرح شده و برنامهها و اعتبارات لازم برای آن تأمین شود و امیدواریم برای برطرف کردن این معضل، کارگروههای منطقهای تشکیل شود.